(Svek nr 6) Riskkapitalister tar över vården


”Alliansen har genomfört flera reformer för förbättrad kvalitet och tillgänglighet, liksom för att förstärka patientens valfrihet i vården.” Alliansens valmanifest, 2010

Kvalitet och valfrihet är ledorden i den Reinfeldtska politiken. Resultatet är ett helt annat: miljarder av ­skattepengar rullar ur landet och patient blir kund.

En rapport från SNS (Studieförbundet för Näringsliv och samhälle) visar att det inte går att bekräfta att Reinfeldts reformer för valfrihet innebär några förbättringar av den offentliga sektorn. Snarare motsatsen. Inom Carema, som är landets största vårdgivare, finns exempelvis ­uppenbara kvalitetsbrister. Personalen på äldreboenden tvingas väga blöjor och bortse från de boendes basala behov för att minimera ägarnas utgifter.

Valfrihetsreformerna har också blivit en dyr historia. I huvudstaden Stockholm har landstingsrådet Filippa Reinfeldt experimenterat fritt med olika privatiseringsmodeller. En av dem är de uppmärksammade ”avknoppningarna”, där kommunala vårdcentraler sålts till arbetande inom verksamheten för en spottstyver. En av dem är Serafen som såldes för 694 500 kronor 2007. Tre år senare såldes verksamheten vidare för 20 miljoner.

Att den offentliga sektorn privatiserats innebär också att miljarder skattepengar försvinner ur landet via riskkapitalbolag. Under 2009 plockade de 15 största privata koncernerna inom vård, skola och omsorg ut tre miljarder i vinst från våra skattepengar. Sedan dess har pengarna fortsatt att flöda ur landet samtidigt som statsminister Reinfeldt fortsatt att prata om kvalitet, valfrihet och trygghet.

Klara Strandberg



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

BonjourCasey

Madly in love with all things feminist, beautiful, crazy, and full of life.

RSS 2.0