nej vi vägrar jobba till 75

I samband med att Fredrik Reinfeldt käckte ur sig att han tycker att vi kan höja pensionsåldern till 75år skapade min kära partikamrat Bilbo Göransson (rättvisepartiet socialisterna) Facebook eventet NEJ VI VÄGRAR JOBBA TILL 75!

Eventet har nu 43 275 "kommer" och 2001 "kanske kommer"

så här skriver Bilbo:

Reinfeldt kläckte den sjuka idén att vi ska jobba tills vi fyller 75.

Stoppa den negativa utvecklingen på arbetsplatserna! Mindre stress och slit - friska demokratiska arbetsplatser nu!

1976 sänktes pensionsåldern från 67 till 65 år. Efter 35 år med oavbruten tillväxt ä
r det dags för oss att få en tidigare pensionsålder, inte senare!

Vi går med på att arbeta för att leva, men vi tänker inte leva bara för att arbeta!

Reinfeldt kläckte den sjuka idén att vi ska jobba tills vi fyller 75.

Stoppa den negativa utvecklingen på arbetsplatserna! Mindre stress och slit - friska demokratiska arbetsplatser nu!

1976 sänktes pensionsåldern från 67 till 65 år. Efter 35 år med oavbruten tillväxt ä...
r det dags för oss att få en tidigare pensionsålder, inte senare!

Vi går med på att arbeta för att leva, men vi tänker inte leva bara för att arbeta!

Om valfrihet:
Reinfeldts definition av valfrihet visar på en total okunskap om människors olika arbetsvillkor. Den visar också på en människosyn som - om än dold, kanske delvis omedveten – bär på ett förakt mot människor vars valmöjligheter är mer begränsade än hans och hans gelikars egna valmöjligheter. För hur är det möjligt att använda begreppet valfrihet utan att öppet diskutera de alternativ olika grupper av människor har att välja på?

Om medellivslängd:
Reinfeldt säger idag (bl a Metro 8/2 2012): ”Forskare säger till mig att hälften av dem som föds idag kommer att leva tills de blir 100 år. Det är ett helt nytt Sverige.” Det vore intressant att höra vilken inte namngiven källa Reinfeld hänvisar till. Vem har sagt det till Reinfeldt? Var det en exklusiv information som bara Reinfeldt fick?
Det gäller att navigera rätt i den desinformerande användningen av statistik kring åldrande och medellivslängd. Människor som år 1751 uppnådde 65 år levde i genomsnitt ytterligare 10 år, män som blev 65 år 2010 kan i genomsnitt se fram mot ytterligare 18 år, kvinnor 21 år (källa SCB). Den återstående medellivslängden för 65-åringar har alltså på dessa 260 år ökat med endast ca 10 år i genomsnitt, till följd av ökad levnadsstandard, välfärd, medicin och sjukvård. SCB:s prognos för de män som föddes 2010 är att de i genomsnitt lever 79,53 år, kvinnor 83,51.
Nu utlovar alltså Reinfeldt ytterligare ett rejält språng på historiskt sett väldigt kort tid. Man kan undra vilken mirakelmedicin han har i åtanke. Fast miraklet ska ju bara gälla för hälften av befolkningen - vilken halva?

Konsten att dribbla med statistik blir ovanligt synlig när tabellen med medellivslängd i Sverige mellan 1915 och beräknad medellivslängd fram till 2055 nu används för att motivera en höjd pensionsålder. Småbarns- och spädbarnsdödligheten i Sverige år 1915 går att jämföra med dagens krigshärjade Afghanistan – vilket ger ett enormt stort utslag i statistiken. Människor som år 1915 blev 65 år levde i genomsnitt ungefär 13 år till: det vill säga ca 78 år. Alltså lite mindre än vad män i genomsnitt gör idag.

Det går förstås inte att jämföra äpplen och skalbaggar rakt av. Tabellen används felaktigt i fel sammanhang och på ett vilseledande sätt. Varför?

(källor)

scb
aftonbladet
norran
folkbladet
facebook





Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

BonjourCasey

Madly in love with all things feminist, beautiful, crazy, and full of life.

RSS 2.0