vad säger lagen om äktenskapet?

Ska man skratta eller gråta? jag hittade en ganska vidrig hemsida, http://www.bevaraaktenskapet.se/. Och där hittade jag dem här " roliga små notisen"

Vad säger olika rättighetsförklaringar och definitioner om äktenskapet? Se vad bl.a. FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna säger om äktenskapet. Läs mer.

Nationalencyklopedien (sökord: äktenskap)

”Äktenskapet är i de flesta samhällen en social institution som fyller en rad olika funktioner för familjelivet. Äktenskapet ger det sexuella förhållandet mellan makarna en särskild legitimitet och bildar ramen för den biologiska reproduktionen och för barnens uppfostran.”


FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (ur artikel 16)

”Fullvuxna män och kvinnor har rätt att… ingå äktenskap och bilda familj…” ”Familjen är den naturliga och grundläggande enheten i samhället och äger rätt till skydd från samhället och staten."


FN:s barnkonvention (ur inledning och artikel 7)

”För att kunna uppnå en fullständig och harmonisk utveckling av sin personlighet, bör [barnet] växa upp i en familjemiljö, i en omgivning av lycka, kärlek och förståelse.” ”Barnet skall ha rätt att, så långt det är möjligt, få vetskap om sina föräldrar och bli omvårdat av dem.”


Äktenskapsbalken 1987:230 (§§ 1-2)

”Äktenskap ingås mellan en kvinna och en man. De som har ingått äktenskap med varandra är makar… Makar skall visa varandra trohet och hänsyn. De skall gemensamt vårda hem och barn och i samråd verka för familjens bästa.”

2006-02-21  



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

BonjourCasey

Madly in love with all things feminist, beautiful, crazy, and full of life.

RSS 2.0