smörkola

 Idag ska vi jula till det ordentligt här hemma.

Och jag ska baka min super goda smörkola

                Foto:TV4


Ingredienser:

Cirka 50 stycken
 100 g smör
 2 dl vispgrädde
 3 dl strösocker
 1 dl ljus sirap
 1 tsk vaniljsocker

Apelsinkola:
 2 st apelsiner, rivet skal
 1 st citron, rivet skal

Pistagekola:
1 dl hackade, rostade pistagenötter

Pepparkakskola:
2 tsk pepparkakskryddor

Chokladkola:
2 msk kakao

Limekola:
2 st lime, rivet skal

Kardemummakola:
 2 tsk kardemummakärnor, stötta i mortel

Ingefärskola:
 1 tsk malen ingefära

 

Gör så här

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.

3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.

4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

 

p.s: Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten.
Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt. 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

BonjourCasey

Madly in love with all things feminist, beautiful, crazy, and full of life.

RSS 2.0